Educació Ambiental
L’Associacio Ornitològica Picampall de les Terres de l’Ebre, des dels seus inicis, ha estat desenvolupant diversos cursos i activitats per donar a conèixer la riquesa de biodiversitat present a les comarques de l’Ebre, l’Escola de Natura de Picampall. L’any 2013, l’entitat va fer un pas més en la seua tasca de divulgar els valors naturalístics, aquesta vegada es centrava amb els més menuts i joves. Picampall va començar a trepitjar una per una les escoles de les quatre comarques ebrenques aquell mateix any.
Les primeres activitats d’educació ambiental que es van dur a terme estaven relacionades amb un altre projecte de l’entitat, “Apadrina un Flamenc”. El que es pretenia era donar a conèixer als més menuts les característiques dels flamencs, un ocell característic del delta, al mateix temps que es feia divulgació del projecte de l’entitat. Una vegada decidit la temàtica de les primeres activitats d’educació ambiental a les escoles es va procedir a l’elaboració del material divulgatiu i el disseny de l’activitat.
L’entitat tenia clar que les activitats d’educació ambiental per als més menuts s’havien de diferenciar d’altres activitats que es poguessin realitzar, per aquest motiu es van dissenyar les activitats basades amb una presentació que s’anés complementant amb diferents materials, fotografies i audiovisual i una fitxa elaborada per a cada xerrada. El canvi constant de recurs durant les activitats provocava l’interès constant dels més menuts, preguntant constantment i força receptius.
El primer any es van visitar diverses escoles de les quatre comarques de l’Ebre, es van visitar des de les escoles més grans del territori fins a les escoles més petites. Gran quantitat d’escoles ebrenques són escoles rurals, per aquest motiu en moltes ocasions les activitats s’havien d’adaptar dels més menuts, 3 anys, als més grans, 11 anys. L’experiència va ser molt positiva i de seguida es van anar sumant diverses activitats més de sensibilització i divulgació dels valors naturals de les Terres de l’Ebre. Aquestes activitats noves van ser diverses i molt variades i es va ampliar el nombre d’escoles.
Les activitats noves es van anar alternant amb algun taller i alguna sortida. Algunes d’aquestes activitats van ser les xerrades i tallers sobre el flamencs, sobre els amfibis, els seguiments de les poblacions d’oreneta cuablanca pels pobles ebrencs, tallers sobre la diversitat ornitològica i l’anellament, totes les activitats es van dissenyar per tal de poder donar a conèixer i estimar la riquesa de la biodiversitat de les Terres de l’Ebre.
Els dos primers anys d’educació ambiental l’Associació Ornitològica Picampall va aconseguir arribar a més del 90% del territori ebrenc, des de Deltebre a Caseres i des d’Alcanar a Riba-roja d’Ebre, visitant tota classe d’escoles, la majoria van ser escoles d’educació primària, amb algun esplai o casals, biblioteques i instituts.



